Biografija

– Ivan  Makević –

Ivan Makević je rođen 1981.godine u Beogradu. Harmoniku svira od svoje šeste godine.

Na Fakultetu muzičkih umetnosti u Beogradu diplomirao na odseku za opštu muzičku pedagogiju 2005.godine.
Harmoniku je učio kod čuvenog” narodnog pedagoga” Miodraga Miće Ivanovića.

Osvajao je brojna priznanja na takmičenjima harmonikaša od kojih su najznačajnija : Prva harmonika Srbije, 2000.godine ( 1.mesto); Prva harmonika Jugoslavije, 2001. godine (1. mesto, duet).
2015/2016 2. Mesto na prvenstvu Srbije kategorija Juniori Ucenik Rade Arsenović
2015/2016 3. Mesto na p srbije kat mladji juniori Marko Nikolic

Kao harmonikaš, sa svojim orkestrom, sarađivao je sa najeminjentnijim vokalno -instrumentalnim solistima u Srbiji od kojih su najpoznatiji violinisti : Dobrica Vasić, Perica Vasić, Zoran Kovačević, Miroslav Jošić. Klarinetisti : Aca Antić, Boki Milošević. Vokalni solisti: Miroslav Ilić, Staniša Stošić, Milan Babić, Azemina Grbić, Vera Nešić, Čeda Marković, Nada Topčagić, Ana Bekuta, Mira Škorić, LJuba Lukić, MIlanče Radosavljević, Mirjana Aleksić, Marko Bulat, Darko Lazić i mnogi drugi, mladji i stariji estradni umetnici.

Škola harmonike je počela sa radom 1996. godine i kroz nju su prošli učenici različitog uzrasta. Od petogodišnjaka, osnovaca, zatim onih koji su počeli u dvadesetim godinama života, entuzijasta u četrdesetim, a svakako najveći uspeh ostvario je Dragoslav Stojadinović koji je druženje sa harmonikom započeo u svojoj 70. godini i ubrzo naučio da svira.

Polaznici Škole harmonike profesora Ivana Makevića su učestvovali na značajnim takmičenjima i osvajali brojne nagrade : Prva harmonika Vojvodine (mlađi juniori i juniori); Svetosavski sabor harmonikaša u Nišu ( 1. mesto, duet harmonika); Prva harmonika Srbije u Aranđelovcu ( 1. mesto, mlađi juniori i duet, učenici Milenko i Branislav Martić). U školi harmonike su stasali mnogi muzičari od kojih sedmorica imaju veoma uspešne orkestre.

Tokom 2015.godine škola se razvija sa tendencijom teritorijalnog proširenja ( Beograd, Novi Sad). Takođe, zbog velikog interesovanja, organizuje poseban program blok – nastave za učenike iz dijaspore.